10 Ocak 2015 Cumartesi

Ege otları ve tarifi Radika otu,Gelincik otu,Hardal otu

Ege otları yazımıza devam ediyoruz..

RADİKA OTU(hindiba,kara hindiba,tatlı radika)

       Çayırlarda, nemli ve kuytu çalılıklarda, yol kenarlarında bulunur. Tırtıklı yaprakları vardır. Acı radikanın yapraklarının daha tırtıklı olması onu tatlıdan ayıran en belirgin özelliktir. Bahar aylarında sarı çiçek açar. Yapraklar koparıldığında ve kökünde yapışkan sütümsü bir sıvı çıkar.Çok Şifalı bir bitkidir.A,B,C,D vitaminlerini, kireç, kükürt, sodyum, potasyum içeren bir ot. Karaciger, safra kesesi, seker hastaligi, egzama, deri kasintilari...
Taze yapraklarından zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır ki bu salata ege insanının balık yerken kesinlikle tercih ettikleri bir salatadır. Ayrıca karışık ot kavurmalarına kullanılır.
Daha önce anlattığım gibi kavurabilirsiniz.

GELINCIK OTU

Gelincik otunu annem genelde soğan salça ile kavurup yemek olarak yapıyordu.Biz haşlayıp zeytinyağ,sarımsak,tuzve limonu halinide çok beğendik.isterseniz böreklerinizede ekleyebilirsiniz.

HARDAL(tatlı hardal,ak hardal)

Sonbahardan, ilkbahara kadar yol kenarları, boş alanlar ve tarlalarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir. Turp otuna göre daha ince yaprakları vardır. Ve sarı çiçeklidir. Diğer türü olan deli hardalın acı bir tadı olmasına rağmen bu türün özelliği tatlı olmasıdır.
Filizlerin taze kısımları toplanır. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Yine aynı filizlerle isteğe bağlı olarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır. Ayrıca börek ve karışık ot kavurmalarında kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder