10 Ocak 2015 Cumartesi

Ege otları ve tarifi Arapsaçı,Ebegümeci,Daglama

Ege otları demişken içinizden bu otları nereden bulacağız diye düşünenler için semt pazarlarındaki köylü teyzelerden.Birde benimde çok Sevdiğim bir festival olan Alaçatı ot festivali


6. Alaçatı Ot Festivali 26-29 Mart 2015 Tarihlerinde Yapılacak


ARAPSAÇI(rezene)
         Ben de otları ve özellikle de arapsaçını inanılmaz çok seviyorum. Anason kokan ot tam bir şifa deposu. Faydaları saymakla bitmez. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır, spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor. 
Ben ençok kuşbaşı kuzu eti ile yapılan Yemeğini severim terbiyesi için,1limon suyu,1çorba kaşığı Un ve biraz su, tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Etimizi tencereye dahil edelim ve güzelce kavuralım. Üzerine 2 su bardağı kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak yaklaşık 35-40 dk kadar pişirelim. Arapçasını güzelce yıkayıp, doğrayalım. Tencereye çok az zeytinyağı ekleyelim ve ince kıyım doğradığımız soğanı ilave edip kavuralım. Etlerimizi de ekleyelim 3-4 dk daha karıştıralım. Ardından arapsaçımızı ekleyip biraz daha kavuralım. 1 su bardağı ılık suyu, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 25 dk kadar da bu şekilde pişirelim. Terbiyesi için bir kasede unu, limon suyu ve çok az su ile çözüp çırpalım, pişmekte olan yemeğimizin üzerine gezdirelim.
Haşlayıp zeytin Yağlı limonlu salatası ve soğan ile kavurup üzerine yumurta kırarakta yiyebilirsiniz bu ota ne yapsanız çok yakışıyor bu kadar anlattıktan sonra sizde kendi tarzınıza göre hazırlayabilirsiniz.




EBEGÜMECI (Develik,gömeç)

Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok veya yıllık bir bitkidir. Yol ve tarla kenarlarında, çalılıklarda, kırlarda yetişen otsu bir bitkidir. Sonbahar dan ilkbahar sonlarına kadar yetişir. İlkbaharın son aylarında leylak veya pembe renkli çiçekler açar.
Karışık ot kavurmalarında ve böreklerde, gözlemelerde kullanılır. Ayrıca salçalı veya salçasız
zeytinyağlı yemeği yapılır. Sarması ve ekşili salatası yapılır.

DAĞLAMA



Bahar aylarında kırlarda krizentem benzeri çiçekleriyle güzel bir görsel şölen yaparlar. Çiçekleri bazen sarı bazen, beyaz bazen de kremdir. Tek yıllık otsu bir bitkidir.
Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Karışık ot kavurmalarında, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder