10 Ocak 2015 Cumartesi

Ege otları ve tarifi. Cibez,turp otu,şevketi bostan

Ege otları ve tarifleri

Bugün sizleri güzel Egemizin  birbirinden güzel otlarını ve bu otları nasıl tatlandırabileceğinizden bahsedeceğim.

CİBEZ

Turpgiller familyasındandır.Lahana ve karnabaharın toplandıktan sonra yeniden çıkan yapraklarıdır.Dış görünüş olarak marula benzer.cilt lekelerine ve saça iyi gelir.Bağırsakları çalıştırır.Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.Tatlımsı bir tadı vardır.
Cibez bol su ile yıkandıktan sonra buharla haşlanıp tabağa alınır.sosu için Zeytinyağı,tuz,dövülmüş sarımsak,limon suyu ile hazırladığınız sosu üzerine döküp afiyetle yiyebilirsiniz.

Bir diğer tarif ise benim deneyerek bulduğum bir yöntem bir tencereye zeytinyağı koyduktan sonra Küp küp doğradığınız soranları ekleyip hafif pembeleşinceye kadar kavurun salça ekleyip biraz daha kavurduktan sonra cibezler eklenir çok az su ile kaynatılıp ocaktan alınır..Bu şekilde de tadını çok beğendim.
TURP OTU




Ege’de çok sevilerek yapılır. Eşekturp u sonbahar yağmurları ile başlıyor,bahar aylarının ortasında bitiyor. Parklarda bahçelerde,tarlaların kenarlarında kendiliğinden yetişen Yabani ve faydalı bir bitkidir.Bu ot için en kolay tarif haşlama olarak tabir ettiğimiz zeytinyağlı salatasıdır. Turp otlarını yıkadıktan sonra 4-5 cm boyunda doğrayın. Kaynayan suya atarak 2-3 dk, yaprakların rengi canlı 
yeşile dönene kadar haşlayın. Yaprakları soğuk sudan
geçirip, süzgüye alın.   Zeytinyağı,dövülmüş sarımsak,limon ile tatlandırın. 
     Ayrıca köklerini keserseniz Sakın atmayın onları zeytin Yağı ile soğanı kavurup sonra Kökleri ekleyin biraz karıştırdıktan sonra üzerine yumurtaları kırıp kapağını Kapatın yumurtalar piştikten sonra yemeğiniz hazır bile.


ŞEVKETİ BOSTAN 


Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık dikenli bir bitkidir. Nemli alanlar ,yol kenarları ve nadas alanlarında bulunur. Sarı renkli çiçek açar. Aralık ayından itibaren özellikle, ilkbahar aylarından nisan ve mayıs sonlarına kadar yetişir. Son yıllarda daha çok tanınıp tüketilmeye başlanmasıyla doğal ortamda nerede ise yok olma tehlikesi nedeniyle, kültür ortamında yetiştirilmeye başlanmıştır.

Kökleri ve köke yakın taze yaprakları dikenlerinden sıyrılarak kullanılır. Yapraklarından haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Köklerinden kuzu etli,oğlak etli veya zeytinyağlı yemeği yapılır.
 Ayrıca elinize kalın bir mutfak eldiveni giyerek üst tarafındaki dikenli yeşilliklerinden yemek yapmak için,soğanları zeytinyağında kavurun salçayı ekleyip kavurduktan sonra taze yeşil Yaprakları ekleyin biraz karıştırdıktan sonra su koyup pişirin piştikten sonra yarım limon sıkıp Yemeğin demlenmesini bekleyin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder