10 Ekim 2017 Salı

AŞURE ZAMANI

         
                        AŞURE ZAMANI


         Aşure günü Muharrem ayının onuncu günüdür.İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiği inanılır.
       Geleneklerimizi yaşatmak ve çocuklarımızada aktarmak için önemli büyüktür.
       Evimizin içi mis gibi kokar, komşularınızla görüşmek içinde sebep olur ilişkileride geliştirici özelliği vardır.Aşure yapmak çok zor yapamam diye düşünmeyin bu tarif tam bizlik bende bu sene ilk kez yaptım ve yiyenlerden tam not aldığı için paylaşmak istedim.

Bu Özel güne Güzel bir Aşure Tarifi yakışır

       AŞURE

1 kg aşurelik buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı fasulye
1çay bardağı pirinç
5 su bardağı şeker(tadına bakıp arttıra bilirsiniz)
½ kg kuru üzüm
½ kg kuru kayısı
½ kg kuru incir

Üzeri için
1 paket susam(kavur)
1 paket kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
½ kg fındık
½ kg ceviz
½ paket kıyılmış fındık
Tarçın
Nar

Yapılışı:
Öncelikle buğdayı elinizle ovuşturarak 6 kere sudan geçirip yıkadıktan sonra sıcak suyun içinde bir gece bekletin.
Fasulye ve nohut  sabahtan suya bastırıp kaynattıktan sonra dinlendirin.
Tüm malzemelerinizi kayısı,incir kıyıp hazır olarak bekletin,narı  ayıklayın
Sabah kalktığınızda buğdayı aşure yapacağınız tencereye alıp üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup kaynatmaya başlayın,kaynadıktan sonra nohut,fasulye,pirinç eklenir buğday kabuk tuttuktan sonra şekeri ilave et arada karıştır dibi tutmasın bir yandan kaynamış suyun yanında dursun su çekildikçe ekle,sırasıyla üzüm ,kayısı ekle kaynatmaya devam kabuk tutmuş ve özdeşmişse altını kapat.portakal kabuğu ince elma dlimleri kabuk tarçın ve karanfilini ekleyip tencerenin kapağını kapat..
Tabaklarına koyup üzerini süsleyin,
Afiyet olsun....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder