AŞURE ZAMANI
Aşure günü Muharrem
ayının onuncu günüdür.İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana
geldiği inanılır.
Geleneklerimizi yaşatmak ve çocuklarımızada aktarmak için
önemli büyüktür.
Evimizin içi mis gibi kokar, komşularınızla görüşmek içinde sebep
olur ilişkileride geliştirici özelliği vardır.Aşure yapmak çok zor yapamam diye
düşünmeyin bu tarif tam bizlik bende bu sene ilk kez yaptım ve yiyenlerden tam
not aldığı için paylaşmak istedim.
Bu Özel güne Güzel bir Aşure Tarifi yakışır
AŞURE
1 kg aşurelik buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı fasulye
1çay bardağı pirinç
5 su bardağı şeker(tadına bakıp arttıra bilirsiniz)
½ kg kuru üzüm
½ kg kuru kayısı
½ kg kuru incir
Üzeri için
1 paket susam(kavur)
1 paket kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
½ kg fındık
½ kg ceviz
½ paket kıyılmış fındık
Tarçın
Nar
Yapılışı:
Öncelikle buğdayı elinizle ovuşturarak 6 kere sudan geçirip
yıkadıktan sonra sıcak suyun içinde bir gece bekletin.
Fasulye ve nohut
sabahtan suya bastırıp kaynattıktan sonra dinlendirin.
Tüm malzemelerinizi kayısı,incir kıyıp hazır olarak bekletin,narı ayıklayın
Sabah kalktığınızda buğdayı aşure yapacağınız tencereye alıp
üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup kaynatmaya başlayın,kaynadıktan sonra
nohut,fasulye,pirinç eklenir buğday kabuk tuttuktan sonra şekeri ilave et arada
karıştır dibi tutmasın bir yandan kaynamış suyun yanında dursun su çekildikçe ekle,sırasıyla
üzüm ,kayısı ekle kaynatmaya devam kabuk tutmuş ve özdeşmişse altını
kapat.portakal kabuğu ince elma dlimleri kabuk tarçın ve karanfilini ekleyip
tencerenin kapağını kapat..
Tabaklarına koyup üzerini süsleyin,
Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder